Spring til indhold

Danmark overtager formandskabet for Nordisk Ministerråd

Fra d. 1. januar 2015 overtager Danmark formandskabet for det nordiske regeringssamarbejde med programmet "Vækst, velfærd og værdier".

Formandskabet for de nordiske regeringers samarbejdsorgan, Nordisk Ministerråd, går på skift mellem de fem medlemsstater og i 2015 er det Danmark, som sidder for bordenden. Det danske formandskabsprogram for 2015 er udarbejdet i tæt samarbejde med Grønland og Færøerne og blev præsenteret af statsminister Helle Thorning-Schmidt på Nordisk Råds Session i Stockholm 28. oktober 2014 under overværelse af de øvrige landes statsministre.

Minister for nordisk samarbejde Carsten Hansen, udtalte i den forbindelse:

”Jeg glæder mig meget til, at vi skal bringe vækst i højsædet i det nordiske samarbejde. Det skal vi bl.a. gøre gennem at fjerne de barrierer, som årligt hæmmer vækst i regionen og i hele Norden. Vi kommer også til at spille ud med en lang række konkrete projekter, der skal fremme Nordens position som foregangsregion, særligt når det gælder grønne løsninger, energi og klima. Et af mange indsatsområder bliver udviklingen af attraktive og bæredygtige byer. Noget som Norden er kendt for internationalt.

Jeg ser også frem til at gøre det nordiske samarbejde mere kendt for danskerne og fortælle om de mange fordele, vi dagligt høster for kun ca. 40 kr. årligt pr. nordisk indbygger. Norden er tættere på, end vi tror. F.eks. ved de færreste, at de nordiske lande tilsammen modtager over en femtedel af den samlede danske eksport, svarende til et beløb på 213 milliarder kroner. Det er dermed den vigtigste eksportregion for Danmark”.

Formandskabet skal aktivt lede arbejdet inden for samarbejdsområderne. Det land som har formandskabet i Nordisk Ministerråd er også formand ved de nordiske statsministermøder i løbet af året. Det samme gælder ved udenrigs- og forsvarsministrenes møder som altid finder sted uden for Nordisk Ministerråds regi. Også ved nordiske møder på embedsmandsniveau fungerer det siddende formandsland som formand.

Programmet for det danske formandskab kan læses her.Seneste nyt

    Se alle