Spring til indhold

Seminar om Aarhus-modellen og antiradikalisering

Torsdag d. 19. marts deltager ambassadør Kirsten Malling Biering sammen med Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard i seminar om antiradikalisering og den såkaldte Aarhus-model i Stockholm.

I 2013 rejste 31 unge fra Aarhus til Syrien for at deltage i krigen. Sidste år var der ingen der rejste. Aarhus-modellen, som går ud på at finde frem til potentielle jihadister og yde hjælp og støtte til tilbagevendte jihadister, får i øjeblikket stor international opmærksomhed. Borgmester Jacob Bundsgaard er blandt andet blevet inviteret til Washington af Barack Obama for at fortælle om Aarhus-modellen og har  netop været i Paris for at dele sine erfaringer. Nu kommer Jacob Bundsgaard til Stockholm for at fortælle om Aarhus-modellen.

Hvorfor radikaliseres de unge og træder ind i islamistiske terrororganisationer og går i krig? Hvilke forebyggende tiltag kan man bruge for at hindre dem i at tage af sted? Og hvordan skal man forholde sig til dem når de kommer tilbage fra krigen? Skal de straffes, eller skal man give dem et job og støtte dem i at vende tilbage til samfundet? Kan Sverige og de øvrige nordiske lande lære noget af Aarhus?

Dette er nogle af de spørgsmål som bliver debatteret på seminaret den 19. marts i Stockholm. I panelet sidder Jacob Bundsgaard, borgmester i Århus, Mona Sahlin, national koordinator i arbejdet mod voldelig ekstremisme, terrorforskeren Magnus Ranstorp fra Försvarshögskolan samt Hauraa Husein fra foreningen Street Muslims, som arbejder for at bekæmpe radikalisering af unge.

Seminaret arrangeres af Norden i Fokus, Nordisk Ministerråds Informationskontor i Stockholm.

Tidspunkt: Den 19. marts kl. 12.00-14.00. Der serveres frokost fra kl. 11.30 og seminaret begynder kl. 12.

Sted: Kulturhuset i Stockholm, foyeren på 3. sal. Der er gratis adgang, men tilmelding til nif@nordicwelfare.org senest den 13. marts er nødvendig.

Program:       

12.00 – 13.00.
- Danmarks ambassadør Kirsten Malling Biering indleder seminaret.
- Århus-metoden mod radikalisering. Jacob Bundsgaard, borgmester i Århus.

- Hvad gør Sverige for at modvirke radikalisering? Mona Sahlin, national koordinator i arbejdet mod voldelig ekstremisme.

- Terrorisme i dag og i fremtiden. Magnus Ranstorp, forskningschef for asymmetriske trussels- og terrorismestudier ved Försvarshögskolan.

- Hvordan skal radikalisme bekæmpes på græsrodsniveau? Hauraa Husein, foreningen Street Muslims.

13.00. Paneldebat med spørgsmål fra publikum.

13.55. Afslutning.