Spring til indhold

Information om Coronavirus/COVID-19

Her på siden kan du se information til danske rejsende og fastboende i Sverige i forbindelse med udbruddet af coronavirus/COVID-19.
Siden er senest opdateret den 1. april 2020 klokken 12:40. 

Vi anbefaler, at du følger med i udviklingen via Udenrigsministeriets Rejsevejledning for Sverige. Du kan finde rejsevejledningen med de seneste opdateringer på Udenrigsministeriets hjemmeside. 

Indrejserestriktioner
Grænserne til Danmark lukker midlertidigt fra kl. 12. lørdag den 14. marts 2020 frem til og med mandag den 13. april 2020, som led i indsatsen for at hæmme spredningen af COVID-19.

Grænselukning gælder ikke for danskere eller personer, som bor i Danmark, men for rejsende, der ikke har et anerkendelsesværdigt formål i Danmark.

Personer, der ønsker at indrejse i Danmark, må forvente at blive afvist ved de danske grænser, herunder i danske lufthavne, medmindre de har et anerkendelsesværdigt formål med indrejsen – f.eks. hvis den pågældende bor eller arbejder i Danmark eller skal levere varer til Danmark.  Der henvises her til politi.dk, som også beskriver eksempler på dokumentation, der er påkrævet for at vise, at der er tale om et anerkende formål.

Personer med gyldigt Schengen visum risikerer også at blive afvist ved grænsen. Grænsekontrollen løber indtil videre til og med den 13. april 2020.

Indsatsen forventes inden for kort tid at indebære hel eller delvis nedlukning af et betydeligt antal tog-, fly- og færgeruter for passagertrafik. Grænsekontrollen betyder derfor også, at der i forhold til persontransport må forventes markant forlængede rejsetider ind i Danmark. Danskere, der på nuværende tidspunkt er på ferierejse i Sverige, bør rejse tilbage til Danmark snarest. 

De nye indrejserestriktioner til Danmark, har i nogle tilfælde gjort det svært  for ikke danske statsborgere rejsende til Danmark at boarde fly fra udlandet. Hvis du har lovligt ophold og bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat der viser dette (certificate to board). 

Du kan finde svar på de mest almindelige spørgsmål om indrejserestriktioner i Udenrigsministeriets FAQ.

Her er et overblik over rejsemulighederne til Danmark - senest opdateret den 27. marts. 

Fly
SAS: Flyver stadig, men inskrænket fartplan.
Norwegian: Flyver stadig, men inskrænket fartplan.
BRA: BRA flyver indenrigs i Sverige, og en alternativ rute er derfor Stockholm Bromma lufthavn til Malmö lufthavn, derfra med bus og Øresundstog til Danmark.

Bus
Flixbus: Stockholm-København og Stockholm-Kastrup: Indstillet.

Færger – Enkelte færger har indskrænket fartplan
Göteborg/Frederikshavn: Sejler stadig. 
Helsingborg/Helsingør:  Sejler stadig.
Halmstad/Greenå:  Sejler stadig. 
Ystad/Rønne: Sejler stadig.

Tog
SJ:  Afgange fra Malmö til København, men reducerede afgange.  

I forhold til rejser til og i Sverige:
Udenrigsministeriet fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til hele Sverige. Ændringer kan forekomme med kort varsel. Hold derfor øje med rejsevejledningen løbende. 

Folkhälsomyndigheten fråråder alle ikke-nødvendige rejser internt i Sverige.

I overensstemmelse med opfordringen fra Det Europæiske Råd og Kommissionen har den svenske regering 17. marts truffet beslutning om midlertidigt at lukke den svenske grænse for ikke-nødvendige rejser til Sverige. Forbuddet gælder alle borgere udenfor EØS (Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde) og Schweiz. Beslutningen gælder fra den 19. marts og i 30 dage. 

Svenske statsborgere og personer som er bosat i Sverige kan stadig komme ind i landet. Personer med særligt vigtige grunde til at rejse ind i landet vil også få adgang (diplomater, personer med behov for international beskyttelse, folk med vigtige funktioner- såsom sundhedsfagligt personale - og personer som transporterer varer til Sverige).
Da der ikke er tale om et indrejseforbud for borgere fra EØS-området har indrejseforbuddet ikke implikationer for danske statsborgeres mulighed for at komme ind i Sverige. 

Du kan se spørgsmål og svar ift. indrejseforbuddet på den svenske regerings hjemmeside. For andre spørgsmål om betydningen af corona for rejsende i Sverige, kontakt da det svenske Utrikesdepartement på +46 (0) 8 405 9200. 

Det svenske Utrikesdepartement fraråder nu også alle ikke-nødvendige rejser til alle lande. Hold øje med Sveriges rejsevejledning løbende her

I forhold til rejser til og fra Bornholm:
Hvis man som dansker rejser gennem Sverige mellem Bornholm og resten af Danmark, vil man ikke blive afvist ved den danske grænse. Heller ikke selvom man fx er bosiddende i København, men søger indrejse via Ystad til Bornholm for at tage til sit sommerhus e.l.
 
Det samme gælder for danskere bosiddende på Bornholm, der rejser i den modsatte retning.
Men som almindelig rejsende, der krydser grænsen, må man forvente markant forlænget rejsetid ind i Danmark, så længe grænsekontrollen står på.
 
Ikke-nødvendige udlandsrejser frarådes generelt, bl.a. da der kan ske pludselige ændringer i andre landes rejserestriktioner.
 
De danske myndigheder har fokus på, at der til enhver tid er mulighed for at komme til og fra Bornholm.
 
Hvis der sker ændring i Sveriges tilgang til gennemrejse, vil de danske myndigheder styrke den direkte forbindelse mellem Køge og Rønne.

Udviklingen i Sverige
Folkhälsomyndigheten opdaterer med informationer om antal smittede på deres hjemmeside.

Regeringen har på baggrund af anbefaling fra Folkhälsomyndigheden besluttet at forbyde offentlige forsamlinger og offentlige begivenheder på over 50 personer. Overtrædelser kan straffes med fængsel. Forbuddet gælder fra søndag den 29. marts 2020. Læs mere om forbuddet på regeringens hjemmeside.

Ambassaden følger løbende udviklingen i forhold til coronavirus/COVID-19 i Sverige. Danskere bosat eller på rejse i Sverige opfordres til at følge de lokale myndigheders information via nyhedsmedierne og nedenstående informationskanaler: 

Folkhälsomyndigheten har hovedansvaret for spørgsmål vedrørende smittespredning og -beskyttelse. 

Den svenske beredskabsmyndighed (MSB) samler og formidler information om kriser, herunder COVID-19, på krisinformation.se

For spørgsmål om betydningen af corona for rejsende i Sverige, kontakt da det svenske Utrikesdepartement på +46 (0) 8 405 9200. 

For spørgsmål om COVID-19 i Sverige kan Folkhälsomyndigheten kontaktes på Sveriges nationale informationsnummer 113 13 - nummeret er ikke til brug for opkald fra udlandet. For hjælp og rådgivning i Sverige kan den svenske sygeplejerådgivning kontaktes på 1177. 

Til danskere bosat i Sverige: vær opmærksom på NemID
Det globale udbrud af covid-19 kan medføre vanskeligheder med forsendelser af post til udlandet. Det betyder, at der for danskere bosat i Sverige kan opstå problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon. Se mere information på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.

Nem adgang til vigtig information

Ambassaden opfordrer alle danskere i Sverige til at registrere sig på Danskerlisten og hente udenrigsministeriets app Rejseklar. Danskerlisten giver os mulighed for at kontakte dig eller sende dig vigtige informationer om, hvordan du bør forholde dig. Du tilmelder dig Danskerlisten her.

Har du spørgsmål i forbindelse med coronavirus/COVID-19, kan du tage kontakt til den danske ambassade i Sverige på telefonnummer +46 (0) 8 406 7500. Uden for ambassadens åbningstid er der i nødstilfælde og ekstraordinært pga COVID-19 mulighed for kontakt til ambassaden på +46 (0) 72 2311324. 

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen. På de danske myndigheders fælles informationssite kan du finde information om coronavirus/covid-19. 

For yderligere information se også Udenrigsministeriets hjemmeside.