Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Sverige.

Senest opdateret: 19.01.2021 16.31
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Sverige for at minimere risikoen for smittespredning med nye COVID-19 varianter. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Læs mere i rejsevejledningen for Sverige

Information om konkrete restriktioner i Sverige opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Sverige, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Sverige. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Hvis du kommer hjem til Danmark fra en rejse, opfordres du til at tage en kviktest umiddelbart ved ankomst til Danmark. Der er gratis kviktestfaciliteter stillet til rådighed ved indrejse. Børn under 12 år er undtaget denne opfordring.

Samtidigt opfordres alle indrejsende kraftigt til at selvisolere sig i 10 dage, som kan afbrydes af at negativt svar på en PCR-test, som er foretaget tidligst på fjerdedagen efter indrejse. 

Rejsende skal følge myndighedernes anbefalinger ift. smitteforebyggende adfærd. Dvs. at bruge mundbind i offentlig transport samt følge anbefalinger om afstand samt hygiejne mv.

Læs vores rejseråd til erhvervsrejser

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Læs om rejserestriktioner og lokale restriktioner nedenfor.

Indrejserestriktioner for erhvervsrejsende

Sverige har indført indrejseforbud fra Danmark frem til d. 21. januar 2021. Se nedenfor.

Testmuligheder i Arlanda lufthavn

Der findes ikke mulighed for at få foretaget kviktest for covid-19 i Arlanda lufthavn. 

Udenfor transitområdet kan man få foretaget en PCR-test. Rejsende bør her være opmærksomme på at påregne tid til behandling af testen. Læs nærmere her: Airport Sky Vårdcentral Husläkarmottagning - 1177 Vårdguiden

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger. Se oversigt over regioner her

Indrejserestriktioner

Sverige har indført indrejseforbud for rejsende fra Danmark fra midnat (tirsdag d. 22. december 2020 kl. 00:00) med undtagelser for personer som kan bevise, at de bor eller arbejder i Sverige samt personer, som transporterer gods, passagerer eller anden personel indenfor transportsektoren. Indrejseforbuddet gælder foreløbigt til d. 31. januar 2021.

Det er muligt for personer med bopæl på Bornholm at rejse til og fra Bornholm via Sverige. Sundhedspersonale og sygetransporter kan også rejse gennem Sverige til og fra Bornholm.

Rejsende fra Danmark, som svensk politi vurderer har presserende familieårsager, kan rejse til Sverige. De svenske myndigheder har dog en smal definition af presserende familieårsager. Du kan læse mere hos det svenske politi her og her

Fra og med d. 16. januar vil der gælde en undtagelse for børn, som rejser med det formål at være sammen med en forælder, der bor i Sverige eller på Bornholm. Undtagelsen gælder også den person, som ledsager barnet. Ligeledes er der undtagelse for personer, som udfører, deltager i eller er genstand for sygetransporter (hälso- och sjukvårdstransporter) fra Danmark. 

Hvis du som rejsende fra Danmark ejer en ødegård eller en anden bolig i Sverige, er det op til svensk politi ved indrejsen at vurdere, om du kan siges at have bopæl i Sverige

Du kan læse nærmere om betingelser og undtagelser i forordningen, på det svenske politis hjemmeside samt i myndighedernes spørgsmål og svar vedrørende indrejseforbuddet. Vær opmærksom på at disse kan ændres med kort varsel. 

 

Karantæneregler

Der er ikke krav om karantæne ved indrejse i Sverige.

Interne rejserestriktioner

Man kan frit rejse internt i Sverige. Det er dog vigtigt fortsat at følge myndighedernes anbefalinger, herunder blandt andet anbefalingerne om at holde afstand og opretholde god hygiejne.  

Transitmuligheder

Testmuligheder i Arlanda lufthavn

Der findes ikke mulighed for at få foretaget kviktest for covid-19 i Arlanda lufthavn. 

Udenfor transitområdet kan man få foretaget en PCR-test. Rejsende bør her være opmærksomme på at påregne tid til behandling af testen. Læs nærmere her: Airport Sky Vårdcentral Husläkarmottagning - 1177 Vårdguiden

Transit til Bornholm

Det er muligt for personer med bopæl på Bornholm at rejse til og fra Bornholm via Sverige. Sundhedspersonale får også lov til at rejse gennem Sverige til og fra Bornholm. Det samme gælder sundhedstransport. Det fremgår af forordningen her
Læs mere på det svenske politis hjemmeside.

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Myndighederne opfordrer til at undgå smittespredning ved flg.:

  • Bliv hjemme hvis du er syg
  • Hold afstand til andre (1-2 meter)
  • Vask hænder ofte
  • Host og nys i ærmet
  • Arbejd hjemmefra

Sundhedsmyndighederne har i øjeblikket indført lokale råd og anbefalinger på regionalt niveau. Hold dig derfor opdateret på den relevante regions hjemmeside.

 

Oversigt over regioner findes her.

Udgangsforbud

 

Forsamlingsforbud

I Sverige gælder der forsamlingsforbud for mere end 8 personer. 

Mundbind

Der er ikke krav om, at du skal bære mundbind i Sverige.

Nedlukning

Sverige har indført få nedlukningstiltag. En del biblioteker og kulturinstitutioner har valgt at holde lukket, særligt i regioner med skærpede råd. Restauranter og barer holder åbent, men må alene have bordservering, samt beværtningsstederne skal følge myndighedernes anvisninger om afstand m.m. Alkoholsalg efter klokken 22 er forbudt fra den 20. november. 
 

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte dit rejse- og/eller forsikringsselskab. 

Du bør derudover følge de svenske myndigheders anvisninger:

  • Bliv hjemme hvis du er syg
  • Er du i Sverige og har spørgsmål om Covid-19 i Sverige, kan du kontakte Folkhälsomyndigheten på Sveriges nationale informationsnummer (+46) 113 13
  • Hvis du er i Sverige og får brug for lægehjælp, bliver du henvist ved at ringe til (+46)1177
  • Hvis du er i Sverige og har akut brug for hjælp, skal du ringe (+46) 112 

Læs mere på Folkhälsomyndighetens hjemmeside: folkhalsomyndigheten.se


Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne eller tage andre forholdsregler, bør du følge deres anvisninger. Du bør også samarbejde med de lokale myndigheder om kontaktopsporing, hvis det bliver relevant. 

 

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.


Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet. Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos
Sundhedsstyrelsen.

Udrejse af Sverige

Her er et overblik over rejsemulighederne fra Sverige til Danmark:

Fly: 
SAS: Flyver Stockholm-København. 
Hold dig orienteret på: sas.dk
Norwegian: Flyver Stockholm-København. 
Hold dig orienteret på: norwegian.dk

Bus: 
Flixbus kører på ruterne Stockholm-København og Stockholm-Kastrup.
Hold dig orienteret på: flixbus.se 

Færger: 
Enkelte færger har indskrænket fartplan.
Hold dig orienteret på rederiernes hjemmesider. 
Göteborg-Frederikshavn: Stenaline.se
Halmstad-Grenå: Stenaline.se
Ystad-Rønne: Bornholmslinjen.dk
Helsingborg-Helsingør: Forsea.se

Tog:
Afgange fra Malmö til København. 
Hold dig orienteret på: sj.se

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

 

Indrejse i Danmark

Med de skærpede indrejserestriktioner nægtes udlændinge med bopæl i udlandet som udgangspunkt indrejse i Danmark. Det betyder, at man skal have et anerkendelsesværdigt formål for indrejse i Danmark samt skal kunne fremvise en negativ COVID-19-test.

Der er endvidere indført et generelt flyveforbud mod transport af passagerer, herunder danske statsborgere, der ikke kan fremvise en negativ COVID-19-test taget inden for 24 timer før afgang. Forbuddet gælder flyvninger fra hele verden til alle danske lufthavne. Børn til og med 12 år er undtaget for testkravet, men opfordres til at blive testet. Tiltagene gælder p.t. til og med den 7. februar 2021. 

Du kan få et overblik over testmulighederne i større transitlufthavne her.

Læs mere om reglerne for indrejse i Danmark hos Politiet.

Udenrigsministeriet kan ikke besvare spørgsmål om indrejse eller transit i Danmark. 

Sådanne spørgsmål skal stilles til Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark (+45 70 20 60 44).

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Mere information

Lokale myndigheders hjemmesider: 

Lokale myndigheders hotlines:

• For spørgsmål om Covid-19 i Sverige kan Folkhälsomyndigheten kontaktes på Sveriges nationale informationsnummer (+46) 113 13.
• Hvis behov for lægehjælp og rådgivning i Sverige kan den svenske sygeplejerådgivning kontaktes på (+46) 1177. 
 
Lokale nyhedsmediers hjemmesider:

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i Sverige inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Sverige eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemId-nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind
 

 

hent app'en rejseklar 

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.
Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne her på siden.

Det er dit ansvar at overholde ind- og udrejseregler i de lande, du rejser til. Det er de lokale myndigheder i de enkelte lande, der fastlægger reglerne og afgør, om du overholder dem. Derfor anbefaler vi, at du undersøger de aktuelle, lokale regler og retningslinjer, inden du rejser.

Udenrigsministeriet i København og de danske ambassader og konsulater i udlandet vil ikke kunne oplyse mere end, hvad du kan læse her på siden. Vi tilstræber, at oplysningerne på siden er opdaterede, korrekte og dækkende. Vi kan ikke drages til ansvar for evt. problemer med ind- og udrejse, uanset oplysningerne på hjemmesiden.