Gå til indhold

Kongehuset

På denne side kan du læse om det danske kongehus.

Det danske kongehus historie

Det danske kongehus er et af verdens ældste og kan dateres tilbage til Gorm den Gamle i 900-tallet. Monarkiet i Danmark kan opdeles i to grene: det glücksborgske kongehus og det oldenborgske.

Da Christoffer III døde i 1448 uden en arving, var de direkte linjer til den ældre danske kongeslægt brudt, og hertug Christian af Oldenborg blev valgt som hans efterfølger under navnet Christian I. Han tilhørte en af den oprindelige kongeslægts sidelinjer og blev stamfader til den oldenborgske kongeslægt, der regerede frem til 1863. Dette år døde Frederik VII barnløs, og tronen gik derfor ifølge Arvefølgeloven af 1853 over til hans slægtning, Prins Christian af Glücksborg, der i lige linje nedstammede fra kongehuset. Han overtog tronen som Christian IX og blev stamfader til den nuværende glücksborgske linje på den danske trone.

Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2. er født den 16. april 1940 på Amalienborg, som datter af Kong Frederik 9. (død 1972) og Dronning Ingrid, født prinsesse af Sverige (død 2000). H.M. Dronningen har regeret siden 1972. Tronarving er Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik.

Du kan få yderligere information om det danske kongehuset ved at følge linket herunder.

Links

Kongehuset